Informirajte se o raku materničnega vratu in pravočasno poiščite ustrezno zdravljenje

Vsako leto je januar mesec, posvečen zdravju materničnega vratu. Kljub vsemu napredku v preventivi, diagnostiki in terapiji rak materničnega vratu še vedno prizadene več kot pol milijona žensk po vsem svetu (v Sloveniji okrog 130).

Trenutek, da to spremenimo in odpravimo raka materničnega vratu, je zdaj! Imamo učinkovita orodja za ukrepanje na vseh frontah. Cepiva proti HPV, glavnemu povzročitelju več kot 99 % primerov raka materničnega vratu, so na voljo in učinkovita. Zanesljivi in ​​natančni presejalni in diagnostični testi nenehno napredujejo, kar nam omogoča prepoznavanje ogroženih oseb ali odkrivanje raka materničnega vratu v zgodnji fazi, ko je še najbolj ozdravljiv.

 

Pomembno je, da ste informirani o diagnozi in zdravljenju predrakavih in rakavih sprememb, zato smo za vas zbrali odgovore na najpogostejša vprašanja o raku materničnega vratu!

 

 

Da bi preprečila nepotrebno trpljenje in izgubo življenj, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)  začela globalno gibanje za odpravo raka materničnega vratu, ki določa cilje za vsakega izmed treh strateških stebrov:

  1. Precepljenost proti HPV: 90 % deklet v celoti precepljenih s cepivom proti HPV do 15. leta;
  2. 70% žensk testiranih s pomočjo visoko zmogljivega testa do 35. leta starosti in ponovno do 45. leta starosti;  in,
  3. dostop do zdravljenja: 90% žensk s predrakavimi spremembami zdravljenih in 90% žensk z invazivnim rakom ustrezno obravnavanih.

 

Prvi korak k zdravemu življenju je ozaveščanje. Ko imate potrebne informacije, je ključno, da ukrepate in se cepite, redno opravljate teste ter poiščete ustrezno zdravljenje, ko je potrebno. Z osredotočanjem na svoje zdravje in spodbujanjem drugih k istemu, lahko pomembno vplivamo na preprečevanje in obvladovanje raka materničnega vratu.

MC-SI-00489

Podobne vsebine