Zdravje žensk – Spregovorimo o neplodnosti

Za načrtovanje družine je potrebna telesna, psihološka in socialna pripravljenost ženske oziroma para. Neplodnost je tematika, o kateri se je smiselno pogovoriti takoj, ko par posumi na težave z zanositvijo. Zakaj se torej o neplodnosti ne bi odkrito pogovarjali že danes?

Nova možnost za oceno rezerve jajčnikov in plodnosti

Življenjske razmere in biološka ura se razlikujeta pri vsaki ženski. Vse bolj stresen življenjski slog, usmerjen k doseganju rezultatov, kariere ter drugih uspehov, je razlog, da se ženske za družino odločajo vedno kasneje. Zavedati pa se moramo, da plodnost z leti upada. Obdobje plodnosti je individualno pogojeno, kar pomeni da lahko nekatere ženske zanosijo po 40. letu brez zapletov, nekatere pa imajo težave že v zgodnjih tridesetih.

Raven plodnosti od ženske do ženske variira, zato ni mogoče predvideti, kdaj so možnosti za zanositev največje, kdaj pa se bodo pojavile težave. Prav je, da vsak sledi svojim željam, se samostojno in zavestno odloča o tem, ali si bo ustvaril družino in kdaj.

Ženske lahko bolj ozaveščeno razmišljajo o svoji rodnosti, če poznajo dejavnike, ki vplivajo na plodnost. Eden pogostejših je starostni upad števila in kakovosti jajčec v jajčnikih. Vsaka deklica se namreč rodi s približno dvemi milijoni potencialnih jajčec (v obliki foliklov). Ta začnejo propadati že kmalu po rojstvu. Do pubertete jih tako preživi približno polovica. Takrat začne v vsakem ciklusu zoreti veliko število jajčec, praviloma pa le eno dozori in je sposobno za oploditev. Hitrost propadanja jajčec in s tem zmanjševanje rezerve jajčnikov je odvisno od vsake posameznice.

Število razpoložljivih jajčec lahko zdravnik oceni s pomočjo preproste krvne preiskave, pri kateri se izmeri nivo anti-Müllerjevega hormona (AMH), opravi pa se tudi klinični in ultrazvočni pregled. To lahko opravi kadarkoli in tako na podlagi rezultatov pomaga pri nadaljnjih odločitvah.

Ko sami sebi naredimo uslugo

Kaj lahko ženska stori s pridobljenimi informacijami? Kot vsaka stvar v življenju tudi ustvarjanje družine zahteva čas, napor in načrtovanje. Če je ženska seznanjena z rezervo svojih jajčnikov in možnostjo zanositve, lahko lažje planira svoje družinsko življenje ali pa bolj varno odlaša z zanositvijo. Žal ni metode, ki bi nam 100 %  napovedala, do kdaj bo ženska plodna. Zato še vedno svetujemo, naj pari – če je le mogoče – s prvo nosečnostjo ne čakajo predolgo.

Če se ženska odloči, da bo načrtovanje družine odložila v trideseta leta, je smiselno, da se o svoji reproduktivni sposobnosti pozanima, še preden nastopijo zapleti. Pri neplodnosti lahko uspešno ukrepamo le, dokler je rezerva jajčec še dovolj velika. Zgodnje zaznavanje morebitnih težav omogoča pravočasno diagnostično testiranje, zdravljenje ter nekatere druge ukrepe. Tako se možnosti za uspešno zanositev zelo povečajo.

Ko se ženska seznani s svojo plodno rezervo, je to lahko zanjo pomirjujoča informacija, saj lahko pogovor o družini odloži, dokler nanj ni popolnoma pripravljena.

Težave s plodnostjo so ena izmed tistih tegob, ki so razumljive šele, ko jih izkusiš na lastni koži. Družino je smiselno načrtovati čim prej. Vse ženske, ki že razmišljajo o družini, misleč: “… morda, nekega dne …”, bi se morale o tem pričeti pogovarjati s svojim zdravnikom že danes. Če je ženska seznanjena z vsemi različnimi možnostmi, ki so ji na voljo, ji to daje svobodo izbire – svobodo o načrtovanju svojega življenja. V znanju je moč! Ljudje, ki se odločajo na podlagi preverjenih podatkov, lahko prevzamejo odgovornost za svoje življenje ter naredijo tisto, kar jim najbolj ustreza.

Vsaka ženska (ali par) ima svojo zgodbo in pravico, da jo pove in izživi na svoj način.

 

 

MC-SI-00462

Podobne vsebine