Drugo leto prizadevanj za odpravo raka materničnega vratu

Obeležujemo drugo leto prizadevanj za odpravo raka materničnega vratu

Rak materničnega vratu je eden redkih rakov, ki ga je mogoče povsem preprečiti. Če ga odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj, pa je tudi povsem ozdravljiv. Kljub temu v svetu ostaja eden od najpogostejših ženskih rakov in vzrokov smrti žensk zaradi raka [1].

17. novembra bomo zaznamovali drugo obletnico zgodovinskega gibanja, ko se je svet prvič zavezal k odpravi raka. Na ta dan je leta 2020 WHO predstavil globalno strategijo za pospešitev odprave raka materničnega vratu kot javnozdravstvenega problema, z resolucijo, ki jo je sprejelo 194 držav. Države in skupnosti po vsem svetu so to gibanje obeležile z dnevom akcije in začetkom lokalnih kampanj.

Globalna strategija za odpravo raka materničnega vratu predlaga:

  • odpravo raka materničnega vratu kot javnozdravstvenega problema,
  • dosego praga največ štirih primerov raka materničnega vratu na 100.000 žensk,
  • na državnih ravneh do leta 2030  doseči spodnji cilj 90-70-90, kar bo dober pokazatelj napredka pri odpravi raka materničnega vratu.

V drugem letu globalnega gibanja opominjamo svet, da lahko vsak prispeva, da je vsaka skupnost pomembna in da lahko vsaka država odpravi raka materničnega vratu.

Oglejte si videoposnetek The World Glows Teal for Cervical Cancer Elimination iz leta 2020, ko so v znak solidarnosti osvetlili znamenitosti po vsem svetu v turkizni barvi, ki simbolizira odpravo raka materničnega vratu.

 

  1. Mailhot Vega RB, Balogun OD, Ishaq OF, Bray F, Ginsburg O, Formenti SC. Estimating child mortality associated with maternal mortality from breast and cervical cancer. Cancer. 2019

MC-SI-00412

Podobne vsebine