S presejalnimi programi in cepljenjem proti HPV lahko preprečimo skoraj vsak nov primer raka materničnega vratu

Rak materničnega vratu je prvi rak na svetu, ki ga zmoremo skoraj popolnoma eliminirati z ustreznim presejalnim testiranjem, cepljenjem in pravočasnim zdravljenjem predrakavih sprememb.

Sami lahko pomembno prispevamo k odpravi raka materničnega vratu s skrbjo za svoje zdravje ter osveščanjem o bolezni in vzpodbujanjem svojih bližnjih, da sledijo preventivnim ukrepom, ki v veliki meri zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni.

 

Rak materničnega vratu je v veliki meri posledica okužbe s humanim virusom papiloma (HPV). Večina okužb s HPV ne povzroča simptomov in izzveni sama od sebe. Pri nekaterih ženskah pa okužba z visoko rizičnimi genotipi HPV vztraja, kar lahko vodi v razvoj predrakavih sprememb in raka materničnega vratu, če teh sprememb pravočasno ne zdravimo. 1-2

Nekatere ženske se morda ne zavedajo pomembnosti rednega obiskovanja presejalnih pregledov spet druge svoje termine prelagajo zaradi (pre)zasedenih urnikov. Še huje pa je, da vse ženske po svetu sploh nimajo dostopa do presejalnih pregledov. Približno 90 odstotkov smrti zaradi raka materničnega vratu se zgodi v državah, kjer ženske nimajo dostopa do potrebne oskrbe za ohranitev svojega zdravja. Zaradi tega v svetu vsaki dve minuti zaradi raka materničnega vratu umre ena ženska. Gre za sestre, mame, hčere, sodelavke in prijateljice.

Dobra novica je, da lahko z najnovejšimi znanstvenimi dosežki in tehnologijami bolezni materničnega vratu odkrijemo ter ustavimo. Cilj je prepoznava ogroženih žensk, še preden pride do razvoja invazivne oblike raka. 

 

17. novembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu in pozvala vse države, da v naslednjem desetletju dosežejo  90-odstotno precepljenost proti HPV in 70-odstotno pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že izpolnjujemo 3.

 

Cilj, da bo 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih3,  v Sloveniji prav tako že dosegamo. Strokovnjaki programa ZORA in Onkološkega inštituta Ljubljana verjamejo, da trend zmanjševanja bremena raka materničnega vratu v zadnjih letih nedvomno kaže, da je Slovenija, podobno kot nekatere druge države z dobro organiziranim presejalnim in cepilnim programom, na poti k eliminaciji raka materničnega vratu.

Preberite si več o tej preprečljivi bolezni in se še danes naročite na naslednji pregled materničnega vratu pri svojemu ginekologu.

 


Reference:

  1. Schneider A. Pathogenesis of genital HPV infection. BMJ Journals. 1993.
  2. Fischer U., al. Epidemiology and pathogenesis of cervical cancer. Zentralblatt fur Gynakologie. 2001.
  3. http://www.onkologija.org/teden-boja-proti-raku-maternicnega-vratu/

MC-SI-00425

Podobne vsebine