Preeklampsija je zaplet v nosečnosti povezan z visokim krvnim tlakom ter proteini v urinu. Preeklampsija nastane zaradi motenj pri vgnezditvi posteljice, zato ta slabše deluje, kar v prvi vrsti lahko povzroči slabo rast ploda. Resne zaplete taka posteljica predstavlja za nosečnico in otroka.1

Je bolezensko stanje v nosečnosti, ki predstavlja enega glavnih vzrokov obolevnosti ter umrljivosti mater in novorojenčkov.1

Največje tveganje za pojav preeklampsije je v prvi nosečnosti. V primeru, da ženska v prvi nosečnosti zboli za težko obliko preeklampsije, se bolezen lahko ponovi tudi v naslednjih. Prav to je razlog za oklevanje s ponovno zanositvijo, čeprav obstaja želja po več otrocih.

Prepoznavanje zgodnjih znakov je ključnega pomena, zato je koristno, da o tej bolezni vemo kar največ.

Infografika – Preeklampsija je bolezensko stanje v nosečnosti, ki predstavlja enega glavnih vzrokov obolevnosti ter umrljivosti mater in novorojenčkov.

Zakaj pride do pojava preeklampije?

Preeklampsija nastane zaradi motenj pri vgnezditvi posteljice, zato ta slabše deluje, kar v prvi vrsti lahko povzroči slabo rast ploda. Resne zaplete pa taka posteljica predstavlja tudi za nosečnico. Iz nje se namreč v krvni obtok izločajo snovi, ki povzročajo okvaro žil in posledično povišan krvni tlak. V skrajnih primerih pa lahko pride tudi do okvare vitalnih organov, zlasti možganov, ledvic in jeter.

Mnogi od simptomov preeklampsije so podobni običajnim nosečniškim tegobam, kot so otekle noge, glavobol ali slabost. Tako nosečnice velikokrat ne prepoznajo resnosti stanja in se ne odločijo za pregled pri zdravniku. Zgodi se, da pridejo, ko so težave že zelo ogrožujoče.

 


Reference

  1. Verlohren S. et al. (2010). Am J. Obstet Gynecol, 202 (161): e1-11

 

 

MC-SI-00470