Vsi bodoči starši si želijo zdravega otroka. Ob načrtovanju zanositve, se zlasti tistim, ki z njo odlašajo, pogosto prikradejo misli o neplodnosti. Med samo nosečnostjo, pa želijo biti prepričani o pravilnem razvoju otroka. Morebitne vzroke za razvojne nepravilnosti – to je lahko recimo Downow sindrom – želijo odkriti kar se da hitro. Prav tako jih skrbi, da bi zdravje nosečnice in ploda ogrožali razni zapleti, kot je na primer preeklampsija.

V zadnjih letih si lahko ženske in njihovi zdravniki z naprednimi presejalnimi, kot tudi diagnostičnimi testi pomagajo pri napovedovanju in vodenju številnih bolezni, tudi prej omenjene preeklampsije ter Downovega sindroma.

Zanesljivost rezultatov je pri tovrstnih testiranjih ključno. To pomeni, da ti niso lažno negativni ali lažno pozitivni. Na podlagi točnih rezultatov se nosečnice skupaj z zdravniki odločajo o nadaljnjih preiskavah in ukrepih.

Priporočljivi pregledi v trimesečjih

Zdravje žensk – Nosečnost – prvo trimesečje

Prvo trimesečje

(1. do 13. teden)

  • Downov sindrom
  • okužbe matere
  • merjenje ravni ščitničnih hormonov
  • spolno prenosljive bolezni
  • virusni hepatitis
  • slabokrvnost
  • nosečnostna sladkorna bolezen (preverjanje dejavnikov tveganja)
  • vitamin D za zdrave kosti
Zdravje žensk – Nosečnost – drugo trimesečje

Drugo trimesečje

(14. do 27. teden)

Zdravje žensk – Nosečnost – tretje trimesečje

Tretje trimesečje

(od 28. tedna do poroda)

Vsebine za strokovno javnost

Vsebine za strokovno javnost so zaradi zakonskih predpisov namenjene samo zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu. Za dostop do vsebin izpolnite obrazec za registracijo.

Prijavite se, če že imate račun.

Further content will be in English to assure you the most accurate information.

Zdravje žensk – Diagnostic Tests for HCPs

Preeclampsia for HCPs

Preeclampsia is a serious pregnancy complication with potentially severe consequences for mother and baby. While the exact causes of preeclampsia remain unclear, there is growing evidence that angiogenic factors such as placental growth (PIGF) and soluble fms-like tyrosine kinase-1 (sFIt-1) are involved in the development of the disease. More …

Zdravje žensk – News for HCPs

News for HCPs

Under this section you will find the latest news, recommendations and guidelines regarding the Roche diagnostic tests. More …