Z dnem 31. 3. 2023 je bil v Uradnem listu Republike Slovenije (št. 39, stran 3472) objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni in stopi v veljavo petnajst dni po objavi v UL.

Pravilnik prinaša nekatere spremembe in dopolnitve, zato spodaj pripenjamo priporočila, smernice in strokovno literaturo z orodji, ki se nanašajo na relevantne dopolnitve.

Največja novost je na področju presejalnega testiranja za kromosomske napake ploda.

  • Uveden je nov protokol, ki omogoča brezplačno presejalno testiranje z meritvijo nuhalne svetline in dvojnim hormonskim testom vsem nosečnicam z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem ne glede na starost. Pri nosečnicah z izračunanim povečanim tveganjem za rojstvo otroka s kromosomsko napako omogoča nadaljnje preiskave po strokovnih smernicah.

 

 

  • Vsem nosečnicam bodo po novem pravilniku v nosečnosti 35. -37. tednov opravili še dodatno UZ preiskavo in odvzeli bris na streptokok skupine B.
  • Vsem nosečnicam bodo ob prvem pregledu in nato še dvakrat v nosečnosti ter po porodu ponudili vprašalnike o dušem zdravju, nasilju v družini in odvisnosti.
  • Nekatere spremembe so bile uvedene tudi na področju laboratorijskih preiskav krvi in urina.vne

Link do uradnega lista dostopen na povezavi tukaj

 


MC-SI-00443