Zdravje žensk – Preprečevanje raka materničnega vratu

Videoposnetek o preprečevanju raka materničnega vratu

Presejalno testiranje je pomemben del preventive

S presejalnim testiranjem, diagnosticiranjem ter obravnavo raka na materničnem vratu izboljšujemo in rešujemo življenja žensk. Z namenom ustreznejše obravnave raziskovalci neprestano izpopolnjujejo rešitve za testiranja v povezavi z rakom materničnega vratu.

Presejanje raka materničnega vratu v prehodu

Metode presejanja za raka materničnega vratu (RMV) so od uvedbe testa PAP v štiridesetih letih prejšnjega stoletja zelo napredovale. Najnovejše presejalne metode vključujejo molekularne teste za določanje DNK visokorizičnih HPV z genotipizacijo HPV 16/18 ter imunocitokemične in imunohistokemične teste za določanje biooznačevalcev p16INK4a in Ki-67. To sta dva pomembna pokazatelja, ki jih raziskave povezujejo z napredovanjem predrakavih sprememb materničnega vratu. Nove metode omogočajo odkrivanje žensk z visokim tveganjem za razvoj RMV2-4, tistih, ki potrebujejo takojšnjo obravnavo zaradi prisotni sprememb na materničnem vratu, in tistih, ki se lahko varno vrnejo k rutinskemu presejanju. Metaanaliza, v katero je bilo vključenih več kot 60.000 žensk, je pokazala, da je določanje prisotnosti DNK visokorizičnih HPV bistveno bolj občutljivo pri odkrivanju patoloških sprememb materničnega vratu kot test PAP (96,1 % v primerjavi s 53,0 %). Pozneje so to potrdili tudi v študiji, ki je vključevala več kot 47.000 žensk.2,4 Z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb materničnega vratu je mogoče preprečiti razvoj raka.

Vzporedno s tehnološkim napredkom se razvija tudi preventiva. Strokovne smernice pa se v svojem pristopu do primarnega presejanja RMV od države do države razlikujejo. Trenutne ameriške smernice dajejo prednost testiranju HPV skupaj s testom PAP kot pa zgolj uporabi testa PAP pri ženskah, starih med 35 in 60 let. 5,6 Samostojno uporabo testa HPV v primarnem presejanju7 je odobril tudi ameriški urad za živila in zdravila (US Food and Drug Administration, FDA) hkrati s priporočili drugih medicinskih združenj za samostojno uporabo testa HPV.

Med ostalimi državami po svetu je bila Nizozemska ena prvih, ki se je v okviru nacionalnega presejalnega programa za odkrivanje raka materničnega vratu odločila za uraden prehod s primarnega presejanja s testom PAP na primarno presejanje s testom HPV. Ko bo testiranje HPV umeščeno v primarno presejanje RMV tudi v mnogih drugih državah po svetu bo pred to boleznijo obvarovano še večje število žensk.

Nimam časa

Včasih zaradi vsakodnevnih skrbi pozabimo nase in na svoje dobro počutje. Toda ali je res karkoli pomembnejše od zdravja? Nemalokrat pozabimo, kako odločilni so redni pregledi, s katerimi bi lahko preprečili raka materničnega vratu. Vzemite si čas in si oglejte videoanimaciji o pomembnosti rednih ginekoloških pregledov:

Reference

  1. Globacan 2012 (IARC) available at https://seer.cancer.gov/statfacts/html/cervix.html
  2. Wright TC et al. Gynecol Oncol. 2015;136(2):189-197
  3. Ikenberg H et al. J Natl Cancer Inst. 2013; 105(20): 1550-1557
  4. Bergeron C et al. Cancer Cytopathol. 2015;123(6): 373-381
  5. Cuzick J et al. Int J Cancer. 2006;119(5):1095-1101.
  6. US Preventative Services Task Force. Cervical Cancer: Screening. http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/UpdateSummaryFinal/cervical-cancer-screening Last accessed December 2016
  7. U.S Food & Drug Administration. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm394773.htm. Last accessed December 2016

 

 

MC-SI-00467

Podobne vsebine