Januar – mesec osveščanja o raku materničnega vratu

Januar je mesec osveščanja o raku materničnega vratu, ko opozarjamo na pomen preventive ter se zavzemamo za skrb za lastno zdravje.

V letošnji mesec osveščanja o raku materničnega vratu vstopamo optimistično, saj so se ob koncu lanskega leta svetovna zdravstvena organizacija in z njo številne države, vključno s Slovenijo, zavezale k eliminaciji raka materničnega vratu do leta 2030.

Skupaj na poti k eliminaciji raka materničnega vratu

V Sloveniji vsako leto za rakom materničnega vratu zboli okoli 120 ženskin 40-50 žensk za to boleznijo umre. Vsekakor preveč ob dejstvu, da lahko razvoj raka materničnega vratu skoraj povsem preprečimo z ustreznim presejalnim testiranjem, cepljenjem ter zdravljenjem predrakavih sprememb.
Rak materničnega vratu je prvi rak na svetu, ki ga znamo in zmoremo eliminirati. Sami lahko prispevamo k temu s skrbjo za svoje zdravje in osveščanjem o bolezni ter vzpodbujanjem svojih bližnjih, da sledijo preventivnim ukrepom, ki v veliki meri zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni.

 

Vabljeni, da se nam pridružite in nam sledite na Facebook strani Know Your Risk for Cervical Cancer.

Prispevajte k osveščanju o raku materničnega vratu in svoji profilni sliki na Facebook profilu dodajte okvir s turkizno pentljo (v iskalno polje vpišite Know your risk)

 

Za vas smo pripravili tudi odgovore na najpogostejša vprašanja o raku materničnega vratu.

 

 

Reference

  • Zadnik V, Primic Žakelj M. SLORA: Slovenija in rak. Epidemiologija in register raka. Onkološki inštitut Ljubljana. www.slora.si (1.8.2018)

 

MC-SI-00502

Podobne vsebine