Nove strategije v boju proti raku materničnega vratu

Metode presejanja pri raku materničnega vratu (RMV) so od uvedbe testa PAP v štiridesetih letih prejšnjega stoletja zelo napredovale.

Najnovejše presejalne metode vključujejo molekularne teste za določanje DNK visokorizičnih HPV z genotipizacijo HPV 16/18 ter imunocitokemične in imunohistokemične teste za določanje biooznačevalcev p16INK4a in Ki-67. To sta dva pomembna označevalca, ki jih raziskave povezujejo z napredovanjem predrakavih sprememb materničnega vratu. Nove metode omogočajo odkrivanje žensk z visokim tveganjem za razvoj RMV, tistih, ki potrebujejo takojšnjo obravnavo zaradi prisotni sprememb na materničnem vratu, in tistih, ki se lahko varno vrnejo k rutinskemu presejanju. 1-3

Vzporedno s tehnološkim napredkom se razvija tudi preventiva. Strokovne smernice pa se v svojem pristopu do primarnega presejanja RMV od države do države razlikujejo.

Veliko držav še vedno izvaja presejanje s testom Pap, vse več držav pa danes vključuje uporabo testa HPV v programe primarnega presejanja za RMV pri ženskah, starejših od 25–30 let. 4

Samostojno uporabo testa HPV v primarnem presejanju je odobril ameriški urad za živila in zdravila (US Food and Drug Administration, FDA) hkrati s priporočili drugih medicinskih združenj za samostojno uporabo testa HPV. Med ostalimi državami po svetu je bila Nizozemska ena prvih, ki se je v okviru nacionalnega presejalnega programa za odkrivanje raka materničnega vratu odločila za uraden prehod s primarnega presejanja s testom PAP na primarno presejanje s testom HPV.

 

Z ustreznim presejalnim testiranjem, cepljenjem in zdravljenjem predrakavih sprememb je mogoče raka materničnega vratu skoraj povsem preprečiti. Nove metode na področju presejlanega testiranja prinašajo še učinkovitejšo odkrivanje žensk z najvišjim tveganjem za razvoj RMV in tistih, ki potrebujejo takojšnjo obravnavo zaradi prisotni sprememb na materničnem vratu. 1,3 Zato z optimističnim pogledom v prihodnost lahko upravičeno pričakujemo, da kmalu ne bo več treba poročati o ženskah, ki so življenje izgubile zaradi raka na materničnem vratu.

 

Reference

  1. Wright TC et al. Gynecol Oncol. 2015
  2. Ikenberg H et al. J Natl Cancer Inst. 2013
  3. Bergeron C et al. Cancer Cytopathol. 2015
  4. Chrysostomou CA et al. 2018

 

MC-SI-00510

 

Podobne vsebine