Laboratorijsko testiranje respiratorne koronavirusne bolezni  COVID-19

Laboratorijsko testiranje respiratorne koronavirusne bolezni  COVID-19 in s tem povezanega virusa SARS-CoV-2 uporablja po eni strani metode, ki zaznajo prisotnost virusa, po drugi strani pa metode, ki zaznajo protitelesa, s katerimi se imunski sistem brani pred okužbo. Detekcija protiteles (serologija) se lahko uporablja tako za klinične namene kot za nadzor nad zdravjem prebivalstva.

Za hitro in zanesljivo detekcijo virusa so potrebne občutljive in specifične diagnostične metode. Teste ki jih uporabljamo  v primeru respiratorne koronavirusne bolezni COVID-19 v grobem razdelimo v dve skupini:

  1. Testi za odkrivanje prisotnosti virusa:

Testi na osnovi reverzne transkipcije in verižne reakcije s polimerazo (RT- PCR) so  molekularni testi, ki zaznavajo prisotnost virusne RNA.  Test je uporaben v začetnih fazah po infekciji.

Po približno tednu dni po infekciji je virus možno detektirati z antigenskim testom, ki zaznava virusne proteine.

 

2. Testi, ki zaznavajo imunski odziv in potencialno imunost*

Testi za odkrivanje prisotnosti protiteles  omogočajo identifikacijo oseb ki so okužbo s koronavirusom SARS-Cov-2 že preboleli.  Če bodo študije pokazale, da ti ljudje razvijejo imunost na SARS-CoV-2, bodo take osebe lahko poslane nazaj na delo, pri čemer ne bodo ogrožale sebe in drugih. V primeru potrditve razvoja imunosti bodo imunokemijski testi pomembni pri razvoju potencialnega cepiva hkrati pa bodo z njimi identificirali tiste, ki okužbe še niso preboleli in bodo primerni za prejem cepiva.

Reference:

European Commision (2020). Guidelines on COVID-19 in vitro diagnostic tests and their performance (objavljeno 15 . April 2020). Dostopno na https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/testing_kits_communication.pdf [Citirano April 2020]

*Če posamezniki po okužbi s SARS-CoV-2 pridobijo tudi imunost, zaradi novosti virusa še ni potrjeno. Informacije, predstavljene tukaj, temeljijo na trenutnih znanstvenih dognanjih o bolezni (April 2020).

 

Za podrobnejše razumevanje nastanka novega koronavirusa SARS-Cov-2, njegovega širjenja, vpliva na naše zdravje ter laboratojskih testov s katerimi ga lahko detektiramo, vas vabimo k ogledu spodnjega videoposnetka!

Podobne vsebine