Kongenitalni CMV lahko prizadane otroka

Spregovorimo o citomegalovirusu (CMV)

Citomegalovirus oziroma CMV je pogost vírus s katerim je okužena več kot polovica ljudi starejših od 40 let[1]. Ko se z njim okužimo, ostane v telesu doživljenjsko. Večina okužb s CMV poteka brez simptomov.

Stik s slino ali urinom majhnih otrok je glavni vzrok za okužbo nosečnic. Virus lahko prehaja skozi posteljico in povzroča prirojene okvare ploda. Če je otrok rojen z okužbo s CMV, govorimo o kongenitalnem CMV. Pogostost pojava kongenitalnega CMV je 1 na 200 rojenih otrok. Večina otrok s kongenitalnim CMV nikoli ne razvije simptomov bolezni, 20 % okuženih pa ima trajne zdravstvene posledice kot so zlatenica, povečana jetra in vranica, težave z dihanjem, krči, okvare vida in sluha ter duševna zaostalost[2].

Več o CMV si lahko preberete TUKAJ, svoje znanje pa lahko kasneje preverite v KVIZU.

Reference

  1. Cannon, M. J., Schmid, D. S., & Hyde, T. B. (2010). Review of cytomegalovirus seroprevalence and demographic characteristics associated with infection.external icon Rev Med Virol, 20(4), 202-213.
  2. Enders, G., Daiminger, A., Bader, U., Exler, S., & Enders, M. (2011). Intrauterine transmission and clinical outcome of 248 pregnancies with primary cytomegalovirus infection in relation to gestational age.external icon J Clin Virol, 52(3), 244-246.

Podobne vsebine

Ni podobnih vsebin